Kimalaiset ja muut mesipistiäiset pelottavat maailman suurimpia maanisäkkäitä eli norsuja.

Mehiläiset norsujen karkotteeksi

Viljelmillä tuhoa tekevien elefanttien karkottamiseksi on keksitty uusi, halpa ja tehokas keino. Joukko surisevia mesi­pistiäisiä riittää karkottamaan norsut matkoihinsa.

Teksti: Maippi TapanainenKuva: Maippi Tapanainen

LyhyetMaatalous ja maaseutuYmpäristö

Afrikkalainen savanninorsu voi painaa jopa seitsemän tonnia, mutta pienet pörriäiset pelottavat niitä tavattomasti. Vaikka elefantin nahka on paksu, pistoille arkoja alueita löytyy silmien ympäriltä ja kärsän sisäpuolelta.

Havainnon elefanttien mesi­pistiäis­kammosta teki Oxfordin yliopiston tutkija Lucy King, joka sai tutkimuksestaan YK:n ympäristöohjelma UNEP:in palkinnon.

”Tutkimus korostaa sitä, miten yhteistyö luonnon kanssa, pikemminkin kuin sitä vastoin toimiminen, voi tarjota vastauksen moniin ihmisiä vaivaaviin ongelmiin”, sanoo palkinnon luovuttanut UNEP:in johtaja Achim Steiner.

Monet kenialaiskylät ovatkin jo alkaneet käyttää mehiläisiä elefanttien torjuntaan.


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!