Näkökulmat

Mehiläisistä ja ampiaisista

Pia Laine pohtii puhekuplassaan verojen ja vastuullisuuden kummallista tupsahtamista aamun lehteen.

Olen vähän hidas huomaamaan hitaita muutoksia. Aamupalalla lokakuussa bongasin kuitenkin yhden. Verot ja vastuullisuus olivat vallanneet aamun lehden.

Lehti piti selata uudestaan läpi. Kyllä, jutut olivat yhä paikallaan. Sen aamun Hesari pursui uutisia veroparatiiseista, rahoitus­markkinaverosta ja yritysten vastuullisuudesta (tai sen liepeillä kiemurtelusta). Niitä on näkynyt sen jälkeen vähän joka paikassa.

Olen lukenut veroparatiiseista ja yritysvastuusta vuosien mittaan mappikaupalla raportteja ja selvityksiä. Nyt ne ovat yhtäkkiä lakanneet olemasta tutkijoiden ja aktivistien teoreettista haihattelua. Ne ovatkin arkea. Oho.

Tästä muutoksesta haluaisin kiittää erityisesti Mehiläistä ja Fazeria. Ne onnistuivat siinä, missä niin moni aiemmin on epäonnistunut: tuomaan konkreettisella tavalla esiin miten veroparatiisit ja yritysten vastuullisuus liittyvät meidän kaikkien arkeen.

Että verosuunnittelu ja rahojen kierrättäminen konsernin sisällä veroparatiisin kautta vähentääkin sitä rahaa, joka kustantaa minun ihan itse tarvitsemiani palveluita: teitä, kouluja, terveydenhuoltoa. Ja että kotimaisen valmistajan suklaan osalta ei ole tietoa, keräsikö kaakaopavut vapaa vai orja.

Pelkkää teoriaa on vaikea törmäyttää kuulijan arkeen niin että tuntuu. Me kun olemme kaikki ihmisiä, ja siksi inhimillisiä. Uskomme omaan kuolemattomuutemme, eivätkä mitkään riskit koskaan osu omalle kohdallemme. Ne koskevat vain muita. Jos et usko, kysy joltakulta terveyden edistämisen kanssa työskentelevältä.

Myös omaan elämäämme liittyvien riskien arvioinnissa me ihmiset olemme vähintäänkin hömelöitä. Se näkyy paljon vero­paratiiseja konkreettisemmissakin asioissa.

Olen tässä itsekin äärimmäisen epälooginen. Sen todistaa suhtautumiseni autoihin ja ampiaisiin. Alan huitoa ja huutaa vain jälkimmäisen nähdessäni. Siinä ei ole mitään järkeä.

Tilastojen mukaan tieliikenneonnettomuuksissa kuoli Suomessa tämän vuoden tammi-elokuussa yhteensä 183 ihmistä. Ampiaisen, herhiläisen tai mehiläisen pistoon kuolleista tuorein tilasto on vuodelta 2010. Kuolleita oli Suomessa kaksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!