Yhdysvallat sai ensimmäisen "afrikkalaiskatunsa"

Afrikkalaisuus pääsi viimeinkin näkyviin Yhdysvaltojen katukuvassa.

Yhdysvallat. Afrikkalaissiirtolaisten määrä Yhdysvalloissa on viisinkertaistunut viimeisimmän parinkymmenen vuoden aikana ja on nyt noin kaksi miljoonaa. Kuitenkin vasta hiljakkoin Afrikka pääsi näkyviin paikannimissä, kun Newarkin kaupunki vaihtoi Victoria Streetin nimen Ghanaian wayksi.

”Meille tämä on hieno päivä”, kommentoi New African -lehdelle Edward Nsiah, yksi nimenmuutosehdotuksen tehneistä ghanalaisista. Nsiah ei iloinnut yksin; sadat ghanalaissiirtolaiset kokootuivat Newarkiin juhlimaan ”oman” katunsa nimeämistä.

Newarkiin on asettunut tuhansia afrikkalaisia, ja he ovat alkaneet kiinnostaa myös poliitikkoja. 

”Kiinalaisilla on Chinatowninsa ja italialaisilla pikku-Italiansa, nyt on meidän aikamme juhlia omaa perintöämme”, sanoi nimeämisjuhlallisuuksiin osallistunut, afroamerikkalainen kaupunginvaltuutettu Ras Baraka.

Poliittinen vaikuttaminen on kuitenkin afrikkalaissiirtolaisille vielä vierasta.

”Yhdysvalloissa asuvat afrikkalaiset ovat poliittisesti naiiveja ja järjestäytymättömiä. He voisivat ottaa oppia muista siirtolaisista, jotka äänestävät omien ryhmiensä jäseniä”, sanoo nigerialainen Chika Onyenai. Onyenai julkaisee New Yorkissa ilmestyvää, afrikkalaisille siirtolaisille suunnattua African-Sun Times -lehteä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!