Näkökulmat

Facebookin Ding Dong, saatana

Umayya Abu-Hanna pohtii kolumnissaan Facebookin käyttöä arabimaissa.

Suomalaisystäväni kysyvät, miksi Facebook-päivitykseni ovat taas osastoa Free Palestine, kidutetut lapset ja historialliset valokuvat.

Ja me kriisialueilta tulleet pyöritämme silmiämme päivityksille: Kamala lätkäselostaja! Äänestä Ding Dongia! Olen energinen, eikun väsynyt.

Eurooppaan asettuneet siirtolaiset jakavat eurooppalaisten kanssa saman todellisuuden, mutta sen lisäksi myös valtavan erilaiset maailmat, tunnetilat, argumentit ja mielentilat.

Viime vuonna kairolaisten arabiankieliset päivitykset Al Tahririn aukiolta olivat sananmukaisesti arkeani, eivät uutisia. Heti niiden perässä saattoi olla Tel-Avivin kansallisteatterin hepreankielisiä lavasteita kritisoiva päivitys, ja tämän perässä äitini päivitys syöpäleikkauksestaan. Tätä seurasi suomenkielinen sään manaus, jonka jälkeen englanninkielinen adoptioperheiden neuvo lasten kasvatuksesta. Ja tämän jälkeen hollanninkielinen status, jossa Kira Wuck iloitsee runokirjansa suomentamisesta…

Siirtolaisen kulttuuri muodostuu useamman kuin kahden kulttuurin ja maan kombinaatiosta. Tänä päivänä se on Ding Dong -horroria. Katsotaan pieni ote Facebookini aikajanalta.

  • Kanadansyyrialainen postaa: ”Kun Venäjä tukee ja rahoittaa Syyrian hallitusta, ja Amerikka kapinallisia – miten Syyria eroaa Vietnamista?”
     
  • Valokuva 6- ja 7-vuotiaista palestiinalaisveljeksistä, jotka tulevat ulos armeijan kuulusteluista. Sitä seuraa valokuva 6-vuotiaasta raahattuna armeijan jeeppiin, yksin, kädet sidottuina.
     
  • Kairolainen postaa: “Tiedätkö mikä on vanhin arkeologinen esine Qatarin museossa? Ericssonin kännykkämalli 688.”
     
  • Palestiinalainen: ”Egypti voi hätkähdyttää sinut vain jos 1. Olet orientalisti, jota köyhyys, kaaos ja vanha historia säväyttävät. 2. Jos olet Nasseristi (vanha sosialisti), joka ummistaa silmänsä todellisuudelta 3. Vallankumouksellinen (tahallinen pilasana heistä, jotka haluavat kapinoida ihan muuten vain), joka ei tiedä mistä tulee tai mihin on menossa. 4. Olet suurvalta, joka tarvitsee hajonneita valtioita. Muuten olet valehtelija.”
     
  • Omanilainen postaa: ”’Emme neuvottele terroristien kanssa’ -lause on poistettu jopa action-elokuvista aikoja sitten, nyt on reaalimaailman vuoro seurata elokuvia.”
     
  • Kuvia kissoista.
     
  • Palestiinalaismuusikko on aloittanut uuden kappaleen sanoitukset: ”Vanhat kuolevat/ nuoriso unohtaa/ mutta miehittäjä muistuttaa/ aina/ kun unohdamme.”
     
  • Palestiinalainen DJ : ”Hei ihmiset, kaikki mitä Saudin suku ja heidän kätyrinsä tekevät arabimaissa on raukkamaista ja ihmisyyttä vastaan. Mutta tämä ei anna meille oikeutta ryhtyä rasisteiksi kaikkia saudiarabialaisia kohtaan. Rauhoittukaa, arabit, hei.”
     
  • Tunisialainen: ”Valkoisten naisten juoksentelu rinnat paljaina ei tee mielipiteen ilmaisusta automaattisesti älykästä, vapaamielistä tai solidaarista. Femenin (ukrainalainen naisasialiike) toiminta on kolonialistista, ylimielistä, naiivia ja holhoavaa. Sorry vaan, mutta myös naiset, jotka osaavat riisua paitansa julkisesti ja kantaa julisteita, voivat olla rasisteja tai tyhmiä – tai sekä että.”
     
  • Syyrialainen Firas: ”Kun huomaamattasi laulat antaumuksella suihkussa ’tulimme teitä teurastamaan’, se on merkki siitä, että jokin on sinussa perusteellisesti homehtunut. Tulin juuri suihkusta, puhtaudesta en tiedä.”
     
  • Israelin juutalainen: ”Yediot Ahronot ei ole sanomalehti, vaan B-luokan toimintaleffa.”
     
  • Ahmad: Verta tarvitaan kiireesti, jos joku voi auttaa, ottakaa yhteyttä, puhelinnumero xxxx. Kiitos. -Kenen numero tämä on? -Läheinen ystäväni, voitte luottaa. -Selvä, soitan ja selvitän veriryhmän. -Tarvitsevatko muutkin? (Joissakin arabimaissa hallitus ei päästä kapinallisia tai toisinajattelijoita sairaalaan tai jos päästävät, he eivät ole siellä turvassa.)
     
  • Egyptiläinen: ”Perhe-osastot ravintoloissa ovat arabimaailman yhteiskuntahierarkian ydin.”
     
  • Gaza Surf Clubissa on uusi valokuva vanhasta ukosta lippis päässä. Kuvateksti: “Haj Yousef Abo Ghanem on juuri palanut pyhiinvaellukselta Mekasta: Haj on Gazan kahden ensimmäisen surffarin isä. Ja Gazan ensimmäisten surffarityttöjen isoisä. Haj halusi surffiklubilleen oman lippiksen, tod. rad.” Facebook-ryhmä ”Vaadimme meren Ramallahiin”. (Ramallah on kaukana merestä.) Postaus: ”Masennus on petturuutta.”
     
  • Serkkuni seinällä olevassa kuvassa Bahrainin kuningas kättelee kuningatar Elisabethia. Otsikko: ”Bahrainin kuningas ’Olen usein ihmetellyt miksi Iso Britannia vetäytyi Arabianlahdelta. Emme ole koskaan pyytäneet sitä.’”
     
  • Syyrialainen Lens young silly: Valokuvassa kaksi valkoista kyyhkyä korkean katulampun päällä. Lamppu on peittynyt valkoisesta pulunulosteista. Pulut ovat toisiaan liki, pyrstöt ylhäällä, pää katsoo alas. Alhaalla täysin tuhottu naapurusto.
     
  • Al Qaws, palestiinalaisten seksuaalivähemmistöjen sivusto: ”Palestiinalaiset LGBTQ (lesbo, homo, bi, trans, queer) -ihmiset vastustavat vaaleanpunapesua (pink washing). Yhdysvaltain suhteita ei voi sen varjolla normalisoida ja ohittaa samalla koko palestiinalaiskysymystä. On alentavaa kutsua meidät suurlähetystöön juhlimaan Israelin LGBT-oikeuksia, kun Yhdysvallat ei ole valmis näkemään palestiinalaisten miehitystä, etnistä puhdistusta ja ihmisoikeusrikoksia. Emme suostu siihen, että edellä mainitut ongelmat pestään pois tukemalla ainoastaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.”

Facebookin maailma toimii kuin immuunijärjestelmä heille, joiden maailma koostuu osin hirveistä ja osin keveistä osista. Kun sekoitus on valmis, se voi olla kuin netissä leviävä video, jossa egyptiläisnuoret vastustavat presidentti Morsia I will survive -kappaleen arabiankielisen coverin tahdissa. I will survive soi taustalla samalla, kun kuvissa näkyy mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen.

PS. Kirjoitan lyhyttä juttusarjaa siitä, mistä arabinuoriso nykyään puhuu, mitkä ovat nuorison nykyiset dilemmat, innovaatiot, uudet tavat hahmottaa demokratia ja mistä he nauttivat. Tämä on sarjan ensimmäinen osa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!