Artikkelikuva
Yael Bartanan True Finn – Tosi suomalainen -elokuva

True Finn -elokuva pohtii suomalaisuutta

Maahanmuuttajat rakensivat suomalaisuuden uudelleen seitsemän päivän aikana.

Mistä puhutaan, kun puhutaan suomalaisesta identiteetistä juuri nyt?

Vuoden 2014 IHME-teoksen taiteilija, israelilainen Yael Bartana tarttuu päivänpolttavaan aiheeseen: Voiko maahanmuuttajasta tulla tosi suomalainen?

True Finn -teokseen valittiin avoimen haun perusteella henkilöitä, jotka edustavat erilaisia etnisiä taustoja, uskontoja ja poliittisia näkökantoja. Mitä tapahtui, kun he elivät yhdessä seitsemän päivää ja määrittelivät suomalaisuutta uudelleen?

True Finn -elokuvan sisällöllisten tavoitteiden lähtökohtana oli kaksi lähihistorian tapahtumaa: vuoden 2011 eduskuntavaalit, joissa perussuomalaiset tekivät jytkynsä. Vaalituloksen seurauksena käsitykset suomalaisuudesta ja suomalaisesta kansallisesta identiteetistä jakaantuivat.

Yhtäältä suomalaisuuteen liitetään kansainvälisyys, monikulttuurisuus ja avoimuus, toisaalta traditioon nojaava, EU- ja siirtolaisuusvastainen ”Suomi kuuluu suomalaisille”- ja ”maassa maan tavalla” -ajattelu.

Toinen lähihistorian ilmiö, joka vaikutti Bartanan sisällöllisiin tavoitteisiin, on Suomen väestörakenteen muutos: Vuoden 2012 lopussa Suomessa vakituisesti asuneista 25–34-vuotiaista lähes joka kymmenes oli ulkomaista syntyperää, pääkaupunkiseudulla lähes joka viides.

Bartana halusi antaa äänen etnisiltä taustoiltaan erilaisille suomalaisille. Hän halusi luoda tilanteen, jossa he voivat tutustua toisiinsa, oppia toisiltaan ja pohtia mitä suomalaisuus on juuri nyt.

Teokseen osallistuivat Komugi Ando, Mustafe Hagi, Stanislav Marinets, Anna Miettinen, Tiina Pirttilahti, Martin-Éric Racine, Peter Rosvik ja Tuisku Torkkeli.

True Finn – Tosi suomalainen -elokuva Stoassa (Turunlinnantie 1, Helsinki)
10.9. klo 14 ja 18. kesto 50 min. Vapaa pääsy.
IHME-teos myös yle areenassa 31.12. asti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!