Artikkelikuva
Jouni Hemberg luotsaa Kirkon Ulkomaanapua

Suurisydäminen kissa

Kirkon Ulkomaanapu aloitti toimintansa jakamalla suomalaislapsille talvikenkiä.

Kirkon Ulkomaanapu aloitti työnsä jakamalla sitä tarvitseville ruokaa, huopia ja lämpimiä vaatteita talvella 1947.

Erityisen tärkeitä olivat talvikengät, sillä ilman niitä suomalaislapset eivät olisi päässeet kouluun. Ulkomaanapu nimittäin perustettiin nimenomaan organisoimaan ja jakamaan suomalaisten muualta saamaa tukea.

Sittemmin pöytä on kääntynyt ja nykyään Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö, joka toimii itsenäisenä evankelisluterilaisesta kirkosta.

Apua annetaan ympäri maailmaa. Ohjelmamaita Ulkomaanavulla on peräti kaksikymmentä.

”Avainteemamme ovat oikeus koulutukseen, oikeus rauhaan ja oikeus toimentuloon”, sanoo toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Tärkeä fokusryhmä ovat nuoret. Yksi järjestön tämänvuotisista kampanjoista pyrkii ehkäisemään nuorten radikalisoitumista sekä Suomessa että ulkomailla.

Ulkomaanapu menee sinne, minne muut eivät uskalla, Hemberg sanoo.

Tällainen maa on esimerkiksi Eritrea. Kirkon Ulkomaanapu on ainut järjestö koko maailmassa, joka on saanut Eritrean hallitukselta luvan toimia maassa.

Maanjäristyksen koettelemalla Haitilla järjestö on rakentanut enemmän kouluja kuin mikään muu taho.

”Niin, ja sen lisäksi hallitsemme Liberian munamarkkinoita”, Hemberg naurahtaa.

Hemberg viittaa sodan jälkeiseen Liberiaan, jossa  ei ollut kanoja eikä tavallisilla ihmisillä ollut varaa ostaa tuontimunia.

Kirkon Ulkomaanavun tuella maahan rakennettiin naisten hallitsema kanateollisuus, joka kattaa 75 prosenttia Liberian munamarkkinoista.

Voittoisallakin järjestöllä on edessään haasteita. Hembergin mukaan lyhyellä aikavälillä suurin haaste ovat leikkaukset, jotka vaikuttavat ratkaisevasti järjestön työhön.

”Meillä kuitenkin tehtiin 2008 päätös monipuolistaa rahoitusta, eli emme ole täysin riippuvaisia hallituksesta.”

Euroopassa alkanut pakolaiskriisi koettelee myös ulkomaanavun voimia. ”Työtä tehdään, mutta tällä hetkellä vasta etsimme resursseja ja mietimme ratkaisuja.”

Pyrkimyksenä on varmistaa ihmisarvoiset olot pakolaisille niini pakomatkalla kuin Suomessa, mutta erityisesti lähtömaissa.

Työtä on paljon, ja mukaan mahtuu jokainen, jonka arvomaailmaan kuuluu ajatus, että ”jokaisella ihmisellä on ihmisarvo ja että jokaista tarvitsevaa on autettava.”

Haasteista huolimatta Kirkon Ulkomaanavun näkymät ovat hyvät ja kehitykseen luotetaan.

Tekemisessä ulkomaanapua auttaa onnistujan maine: tehokkuus näkyy täällä Suomessakin ja moni aikanaan talvikengät saanut tekee nyt vuorostaan oman osansa maailman heikoimpien hyväksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!