Artikkelikuva

Maailman Kuvalehti, 30 vuotta!

Vuonna 1985 lanseerattu Kumppani on kasvanut piskuisesta järjestölehdestä suosituksi yleisaikakauslehdeksi. Globaaleista asioista kertova Maailman Kuvalehti uskoo ihmisten tarinoihin ja kuvien voimaan.

Vuonna 2015 Maailman Kuvalehti on ennen kaikkea kuvalehti. Taannoisen nimenmuutoksen yhteydessä olemme muokanneet journalistissta ajatteluamme alati visuaalisempaan suuntaan. Uskomme kuvan voimaan. Pyrimme kuva- ja juttuvalinnoillamme murtamaan stereotypioita, tuomaan kaukaisista paikoista ja monimutkaisista asioista uusia näkökulmia.

Koemme, että tehtävämme on avata kinkkisiä globaaleja kysymyksiä ja antaa tietoa. Kaiken ytimessä on kuitenkin ihminen ja hänen äänensä. Tahdomme antaa  äänen heillekin, joiden ääni ei valtamediassa kuulu. Siksi menemme sinnekin, jonne muut eivät mene.

Yksi tärkeä työmme lähtökohta on innostaa lukijoitamme toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Siksi kannustamme teitä mukaan järjestötoimintaan ja vapaaehtoistyöhön. 

Juuri nyt, syksyllä 2015, meidän kaikkien panosta tarvitaan. 

Antoisia lukuhetkiä! 

1985 Ihka ensimmäinen Kumppani oli tämän näköinen järjestölehti. Kannessa seikkailee hilpeä hahmo Keijo eli Kepa Kumppani. Hän ratsastaa sarvikuonolla Afrikassa! Keijo edustaa kehitysjoukkolaista, jonka samana vuonna perustettu Kepa eli kehitysyhteistyön palvelukeskus kouluttaa tehtäväänsä. Lehden nimi viittaa suoraan sen julkaisijan kumppanuusjärjestöihin, joita Kepalla kattojärjestönä on tätä nykyä yli 300. 

1991 Tämä kansi on AD Jan Rosströmin mielestä graafisesti yksi parhaimmista lehden historiassa. Kannen suunnitteli lehden silloinen graafikko Tapio Vapaasalo. Sisällä on filosofi Thomas Wallgrenin juttu otsikolla ”Stalinismin painajaiset – kehityksen unelmat”. Toisessa jutussa professori Heikki Palva toteaa, että ”islamilaisten maiden ja lännen jännite kanavoituu nyt fundamentalismiin”. 

2005 Kun tarkentaa tasan kymmenen vuoden takaiseen kanteen, tekee melkein mieli hieraista silmiään. Otsikot ja jutut ovat täysin kuranttia tavaraa juuri nyt. Suomalaisessa rasismikeskustelussa ei kymmenessä vuodessa ole hirmuisen paljon edetty. Suomi on samassa ajassa kuitenkin muuttunut paljon.

2010 Tässä näkyy toimituksen vilpitön halu tuoda esille afrikkalaista kaupunki- ja nuorisokulttuuria, laajentaa Afrikka-kuvastoa. Oli suuri ilo, kun meille tarjottiin juttua botswanalaisista hevareista! Kanteen! Samassa lehdessä on juttua muun muassa Suomen markkinat vallanneista reilun kaupan ruusuista. Nimiöön on hiipinyt jo Maailman Kuvalehti!

2012 Teemme lehteä osaavan ja tarkkanäköisen avustajakaartimme voimin. Tässä kanteen on päässyt pitkäaikaisen luottoavustajamme Meeri Koutaniemen valokuvaama namibialainen herero-nainen. Lehtikuvaajat valitsivat kuvan vuoden henkilökuvaksi. Julkaisimme lehdessä Saksan siirtomaavallan alla eläneistä hereroista näyttävän ja värikkään potrettisarjan.

2015 Uusimman lehden kannessa komeilee poptähti Helly Luv. Lehden kansilinjaksi on vakiintunut lähikuva ihmisestä, joka katsoo lukijaa. Tällä vahvistamme sitä lupausta, että kerromme maailmasta ihmisten ja heidän tarinoidensa kautta. Pyrimme tuomaan monimutkaisetkin globaalit kysymykset ihmisen tasolle. Uskomme, että samaistumisen avulla ymmärrys voi lisääntyä.

Kuuntele Maailman Kuvalehden muikea 30-vuotisjuhlalista Spotifyssä!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!