Artikkelikuva

Tweetit varoittavat maanjäristyksistä

Sosiaalinen media on ohittanut geologit nopeimpana maanjäristyksestä varoittajana.

Maailma. Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitos (USGS) oli hitaampi varoittamaan Kiinan Sichuanin tuhoisasta maanjäristyksestä kuin Twitter, kertoo amerikkalainen digijulkaisu Quartz.

Tutkimuslaitoksella on 2000 maanjäristyssensoria, mutta suuri enemmistö niistä sijaitsee Yhdysvalloissa. Se ei siksi pysty varoittamaan järistyksistä yhtä tehokkaasti muualla maailmassa.

Sen sijaan miljoonat ihmiset käyttävät Twitteriä maanjäristyksestä varoittamiseen. Kun USGS analysoi tweettejä, se huomasi, että maanjäristyksestä varoittavat tweetit olivat lyhyitä, eikä niissä ollut linkkejä. Kun filtteröitiin pois kaikki sellaiset tweetit, joissa oli enemmän kuin seitsemän sanaa ja linkkejä, huomattiin, että jäljelle jääneet olivat tehokkaita maanjäristyksestä varoittajia ympäri maailmaa.

Chilen jälkijäristyksistä saatiin varoitus minuutin ja 20 sekunnin sisällä – vain 14 tweetillä. Tweetit auttavat myös USGS:n omaa havaintosysteemiä. Jos sensorit havaitsevat järistyksen, mutta kukaan ei twiittaa siitä, laitos tietää, että kyseessä on väärä hälytys.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!