Kaksi norsua hieroo kärsiään yhteen.
Muutoksen tuulet puhaltavat norsuille, kun norsunluukaupasta tehdään laitonta Hongkongissa ja Keniassa järjestetään norsujen suojelukonferenssi.

Kärsäkkäät kiittävät

Norsunluukaupan kielto Hongkongin alueella on juhlimisen aihe norsuille ja niiden ystäville.

Teksti: Janne HukkaKuvatoimisto: IStock

LyhyetYmpäristöHong Kong

Hongkong. Vaikka ollaan vasta maaliskuussa, näyttää siltä, että vuodesta 2016 on tulossa hyvä norsuille.

Isoimpana ilouutisena on se, että Hongkongin kaupunginjohtaja Leung Chun-ying ilmoitti tekevänsä norsunluukaupasta laitonta kaupungin alueella.

Norsunluun tuonti ja vienti on jo nyt kiellettyä Hongkongissa, mutta kielto ei ole koskenut ennen vuotta 1989 valmistettuja norsunluuesineitä. Valitettavasti, sanovat norsujen ystävät.

Lakipykälä on nimittäin mahdollistanut porsaanreiän, jonka kautta hongkongilaiset kauppiaat ovat myyneet Afrikassa ja Aasiassa tapettujen norsujen syöksyhampaita ja niistä tehtyjä tuotteita tiskin alta.

”Hongkong on ollut jo pitkään maailmanlaajuisen norsunluukaupan pimeä sydän”, WildAid Hong Kong -järjestön Alex Hofford kertoi CNN-kanavan haastattelussa.

Norsujen salametsästys on kiihtynyt viime vuosina huippulukemiin ja afrikkalaiset norsut ovat käytännössä matkalla kohti sukupuuttoa. Luonnosuojelujärjestöjen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana noin 100 000 eläintä kuoli salametsästäjien luoteihin.

Onneksi muutokset tuulet puhaltavat myös Afrikassa. Esimerkiksi Kenia on järjestämässä huhtikuussa kansainvälisen norsujen suojelukonferenssin, jonka yhteydessä poltetaan 120 tonnia – yhteensä 240 miljoonan euron arvosta – norsunluuta.


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!