Artikkelikuva

Bogotán katutaide vaakalaudalla

Kolumbia. Kolumbian pääkaupunki Bogotá on saanut nauttia viiden vuoden ajan poikkeuksellisesta katutaiteen kukoistuskaudesta. Kaupunki teki graffitien maalaamisesta luvallista sen jälkeen, kun 16-vuotias teinipoika ammuttiin seinien tägäämisestä.

Nyt kuka tahansa saa maalata talojen seiniin kiinteistön omistajan luvalla, mutta myös luvattomat teokset jätetään paikoilleen, jos ne ovat riittävän hienoja. Kun katutaiteilijat saavat tehdä työtään ilman suurempaa kiinnijäämisen pelkoa, on työn jälki myös sen näköistä.

Bogotássa on nykyisin noin 8000 aktiivista seinätaiteilijaa, jotka ovat tehneet pääkaupungin urbaanista ilmeestä kansainvälisesti poikkeuksellisen kulttuurikohteen, jonka aarteista tullaan nauttimaan Latinalaista Amerikkaa kauempaakin. Aiheet ovat usein yhteiskunnallisia, poliittisia ja kärkkäästi kantaaottavia.

Uusi oikeistolainen pormestari Enrique Peñalosa on kuitenkin uhannut puuttua katutaiteeseen kovalla kädellä.

Paikalliset taiteilijat pelkäävät nyt, että tiukemmilla otteilla ei poisteta graffiteja, vaan tehdään niiden laadusta jälleen kerran höttöistä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!