Artikkelikuva

Rikkana rokassa

Hernekeitto ja täytetyt pullat ovat perinteinen ­laskiaisherkku. Pulkkakelien pelastamiseksi ne voi valmistaa ilmastoystävällisempinä vegaaniversioina.

Perinteinen ­hernekeitto

500 g kuivattuja herneitä
noin 2 l vettä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
2 tl meiramia
sinappia

Huuhtele herneet ja liota niitä vedessä yön yli. Keitä herneitä liotusvedessä miedolla lämmöllä noin tunti. Kuullota hienonnetut sipulit pannulla tilkassa öljyä, lisää keittoon ja anna kiehua vielä noin ½–1 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä ja tarkista kypsyys. Mausta keitto suolalla ja meiramilla. Viimeistele sinapilla ja nauti!

Tuunaa soppa!

  • Lisää herneiden joukkoon     esimerkiksi kikherneitä, vihreitä linssejä tai mung­papuja.
  • Viipaloi soppaan sattumiksi nakkeja, vaikka mausteista seitanmakkaraa.
  • Kuutioi sekaan juureksia kuten porkkanaa, selleriä tai palsternakkaa. Lisää kasvikset keittoon puolisen tuntia ennen kuin keitto on valmis.
  • Vaihtele yrttejä: meirami, kirveli, timjami, rakuuna, rosmariini, basilika… Kokeile myös tuoreita yrttejä, esimerkiksi korianteria, silppuna sopan päällä.
  • Mausta rohkeasti: kokeile currya, kurkumaa ja sinapinsiemeniä – tai vaikka etiopialaista berbere-­mausteseosta.
  • Jos kaipaat keittoon potkua, kokeile sinapin sijasta wasabia.

Laskiaispullat
(noin 15-20 pientä pullaa)

2 ½ dl kookos- tai kauramaitoa
25 g hiivaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
½ tl suolaa
75 g maidotonta margariinia
(esim. sininen Keiju)

Voiteluun: vaniljanmakuista
soijavanukasta
Päälle: mantelilastuja, raesokeria tai hasselpähkinärouhetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen kookosmaitoon. Jähmettynytkin kookosmaito notkistuu lämmitettäessä. Lisää sokeri, kardemumma ja suola.

Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää huoneenlämpöinen rasva. Vaivaa joukkoon jauhoa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista.

Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, jotta saat siihen kunnon sitkon. Älä laita liikaa jauhoja, jottei pullista tule kovia. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä vielä hetki. Pyörittele pulliksi, nosta pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota lämpimässä liinan alla.

Voitele pullat soijavanukkaalla ja ripottele päälle mantelilastut tai raesokeri. Voiteluun käy myös siirappi-vesiseos, mutta soijavanukkaalla saat pulliin kauniin värin ja kiillon. Paista pullia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä.

Tuunaa pulla!

Perinteinen laskiaispulla täytetään kermavaahdolla, hillolla ja mantelimassalla. Esimerkiksi vispautuva Alpro Cuisine Soya on toimiva kasvipohjainen vaihtoehto. Vatkaa joukkoon hieman tomusokeria ja ripaus vaniljajauhetta.

Kokeile erilaisia hilloja, esimerkiksi inkiväärihillo antaa pulliin potkua. Täytteeksi sopivat myös jäätelö ja tuoreet marjat tai vaikka suklaamousse. Testiraadin suosikiksi nousi oheinen maapähkinätäyte, joka on helppo valmistaa: vatkaa aineet sekaisin.

Maapähkinätäyte

250 g vegaanista tuorejuustoa
1 ½ dl maapähkinävoita
2 rkl vaaleaa siirappia
ripaus vaniljajauhetta
1 dl vispautuvaa kasvikermaa

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!