Perhe syömässä
Bogotá, Kolumbia. Adolfo Cuevas, Eduardo Loaiza, Giovana Poveda sylissään Luciana Loaiza, Monica Loaiza, Elena Reina ja Jimena Loaiza syövät illallista kolmen sukupolven kesken Cuevas-Reinan kodissa Alamedan kaupunginosassa Bogotássa. Isä Adolfo Cuevas hommasi jälkiruuaksi milhojaseja ja viinikakkua, perheen äiti Elena Reina valmisti salaatin, keitti riisin ja puristi appelsiinimehun. Jimena-tytär toi mukanaan paistettua kanaa, perunoita ja paikallisia maissileipiä arepoja.
Perhe ruokailemassa ravintolassa
Roncão, Portugali. Ganhãon, Noronhan ja Sobralin perheet ovat tulossa poikien jalkapallo-ottelusta ja pysähtyneet kotimatkallaan lounaalle. Perheet saattavat syödä Portugalissa kolmekin kertaa viikossa ulkona. Kotona kokataan pikaruokia, mutta ravintolassa maistuvat hitaasti valmistetut perinneruoat. Solar dos Leitões -ravintolassa syödään perinteisiä alentejolaisia ruokia; perheet söivät leitão da bairradaa eli hitaasti kypsytettyä porsasta ja miolosta - leipäpöperöä, jossa on appelsiinia, munia ja rasvaista possun lihaa. Lisukkeena pöydässä on ravintolan valmistamia perunasipsejä ja salaattia. Pöydän vasemmalla puolela Rafael Ganhão äitinsä Elisabete Ganhãon ja isänsä Mario Ganhãon kanssa, takana João Noronha. Pöydän oikealla puolella Miguel Sobral isänsä Anibal Sobralin, Ana Teresa Noronhan ja Simone Noronhan kanssa.
Ihmisiä ruokailemassa ulkona
Ateena, Kreikka. Kurdiperhe valmistaa illallista Ritsonan pakolaisleirillä Ateenan pohjoispuolella. Ennen vaarallista pakomatkaansa Syyriasta perheen isä Talal Rankoussi työskenteli kokkina Damaskoksessa sijaitsevassa maailman suurimmaksi nimetyssä ravintolassa. Nyt hän hyödyntää ammattitatoaan kokkaamalla leirin muillekin syyrialaisille.
Kaksi naista laittamassa ruokaa
Mombasa, Kenia. Kaksi kadulta pelastettua orpotyttöä ruokailee heille kodin tarjonneessa Twaayf Children’s Development -keskuksessa, jossa tytöt saavat myös opetusta. Tytöt auttavat ruuan laitossa, tekevät perinteisiä kenialaisia ruokia: ugalia, riisiä ja sukuma wikiä (swahilin kielinen termi, joka tarkoittaa ”venyttää viikkoa”). Viimeksi mainittu on sekoitus kasviksia: lehtikaalia, tomaattia ja sipulia.
Ihmisiä ruokapöydän ääressä
Alghero, Italia. Emanuela Nuvoli tuoksuttaa Mikko Suomalaisella (vas.) ja pojallaan Giovanni Astorinolla itsetekemäänsä pestoa. Nuvoli kokkaa mitä maistuvimpia italialaisia ruokia. Tänään pöydässä on alkupaloina perinteisiä sardinialaisia herkkuja: spianata sardaa (vaaleaa leipää), salsiccia sardaa (makkaraa), pecorino sardoa (juustoa) ja focaccia (leipää). Nuvoli aloittaa kokkaamisen aina edellisenä päivänä ja nauttii kovasti vieraiden kestitsemisestä.
Perhe kotonaan
Pinabetal, Chiapas, Meksiko. Isä Marcos Gómez sylissään Alejandro-vauva. Äiti Ana Gómez on keittämässä papuja ja niitä odotellessa perhe syö tortilloja. Valeria-tyttärellä on sylissään toinen pikkuveli, Marquitos.
Perhe rukoilemassa ennen illallista
Stamford, Connecticut, Yhdysvallat. Väliamerikkalaiset siirtolaiset rukoilevat ennen marraskuista Kiitospäivän ateriaansa. Osa illaliselle osallistujista on jo Yhdysvaltojen kansalaisia, osa odottaa viisumia, osa on paperittomia. Tällä illallisella syötiin sekä perinteistä kalkkunaa että latinalaisamerikkalaisia herkkuja. Ruokailijat ilmaisivat huolensa presidentin vaalien ratkettua: Yhdysvalloissa syntyneet lapset pelkäävät, että heidän vanhempansa palautetaan entisiin kotimaihinsa Donald Trumpin maahanmuuttopolitiikan myötä.
Kaksi miestä käsittelemässä maitopurkkia
Helsinki, Suomi.Helsingin rautatieasemalla mieltään osoittava irakilainen psykologian opettaja ja runoilija Anwat Al-Akrawee (vas.) on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja odottaa nyt vastausta valitukseensa. Mies asuu tällä hetkellä Hämeenlinnassa. ”Olemme kaikki ihmisiä, emme vihollisia keskenämme. Etsin rauhaa ja haluan elää inhimillistä elämää.” Al-Akraween vierellä afganistanilainen Faezalh Rasole. Turvapaikanhakijat muodostavat keskenään oman perheensä. Ruoka rautatieasemalle tulee yksityisiltä suomalaisilta ihmisiltä lahjoituksena.

Pöytä on katettu kaikille

Yhdessä syöminen yhdistää kaikkia maailman ihmisiä. Maailman Kuvalehti pääsi ruokahetkeen Kolumbiassa, Portugalissa, Kreikassa, Keniassa, Italiassa, Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Kuvat: Alvaro CardonaKuvat: Milla von KonowKuvat: Mandy GlinsbockelKuvat: Emilia AnundiKuvat: Alejandro CárdenasKuvat: Eeva AnundiKuvatoimistot: John Moore / Getty Images / Lehtikuva

PitkätRuokaKolumbiaPortugaliKreikkaKeniaItaliaMeksikoYhdysvallatSuomi

Selaa ruokahetkikuvia ympäri maailman nuolia painamalla.


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!