Artikkelikuva
Tilastojen mukaan naisia rangaistaan samoista rikoksista El Salvadorissa pidemmillä tuomioilla kuin miehiä.

Ilopangon naiset

El Salvadorissa sijaitseva Ilopangon naisvankila on mitoitettu noin kahdellesadalle vangille. Tuomiotaan siellä kärsii kuitenkin lähes 2 000 naista.

Jo aamuyhdeksältä vankilan eteen on kertynyt jono.

Lähes kaikilla jonottajilla on mukanaan muovipussit, jotka on täytetty vessapaperilla ja elintarvikkeilla. Niille on täällä tarvetta, sillä ylikansoitettu naisvankila on kuuluisa syömäkelvottomasta ruoasta ja puutteellisesta hygieniasta.

Kaikesta on pulaa, eivätkä vangit pärjää ilman omaisten tavaralähetyksiä.

”Vaimoni on ollut vankilassa nyt puolitoista vuotta. Hän tappoi miehen, joka hyökkäsi hänen kimppuunsa”, kertoo 48-vuotias Reynaldo, joka tuo vaimolleen ruokaa ja hygieniatarvikkeita vankilaan joka viikko.

”Olot ovat kaameat eikä ruokaa ole aina tarpeeksi”, Reynaldo toteaa ja tähyilee porttien suuntaan.

Kun portit avataan, omaiset käyvät läpi tarkan seulan. Aina edes ruokalähetyksiä ei anneta viedä perille.

”Joskus vartijat sanovat, että he toimittavat tavarat vangeille. Yleensä se tarkoittaa sitä, että vangit eivät koskaan saa niitä”, Reynaldo sanoo.

 

Porttien toisella puolella vankila-alue näyttää kuitenkin idylliseltä. Keltaisiin paitoihin pukeutuneet vangit ovat pystyttäneet pihamaalle katukeittiöitä ja ruoan tuoksu täyttää ilman. Pihamaan nurkassa pestään pyykkiä ja pyykkinarujen välissä juoksee Fatimaksi esittäytyvä pieni tyttö.

Oikeastaan pian viisivuotiaan Fatiman ei enää kuuluisi olla Ilopangossa, sillä vuonna 2016 alle viisivuotiaiden lapset äiteineen siirrettiin toiseen yksikköön. Sitä ennen Ilopangossa asui äitiensä kanssa satoja lapsia.

El Salvadorin lakien mukaan lapset saavat asua äitiensä kanssa vankilassa viisivuotiaiksi asti. Tällä hetkellä Ilopangossa on kuitenkin poikkeusluvalla Fatiman lisäksi viisi lasta.

Fatima on syntynyt vankilassa ja se on ollut aina hänen kotinsa.

”Tykkään olla täällä”, Fatima sanoo ujosti istuessaan Sofia Chavezin, 35, sylissä. Sekä Fatiman äiti että Sofia on tuomittu huumeiden salakuljetuksesta. Molemmat istuvat kymmenen vuoden tuomiota.

Sofia pitää huolta tytöstä sillä aikaa, kun Fatiman äiti tekee katukeittiössä ruokaa.

”Fatima on todella älykäs tyttö. Vankila voi monen mielestä vaikuttaa karulta kasvuympäristöltä, mutta luulen, että täällä hän on saanut turvatumman lapsuuden.”

 

Sofia on kirjoittanut yhdessä Fatiman kanssa kirjeen, johon on listattu Fatiman ajatuksia.

Kirjeessä lukee: ”Kiitos, että saamme vankilaan ruokaa ja tavaroita sukulaisilta. Pyydän Jumalalta, ettei minua eroteta koskaan äidistä.”

Fatiman toive ei tule toteutumaan.

”Fatima ei vielä tiedä, että hän joutuu pois vankilasta viisi vuotta täytettyään. Hänen äidillään on vielä tuomiota jäljellä”, Sofia sanoo.

Fatiman äidin ja Sofian tilanne on kuitenkin hyvä muihin Ilopangon vankeihin nähden. He ovat niin sanotussa avovankilavaiheessa, mihin kuuluu oikeus oleskella isolla pihamaalla ja mahdollisuus tehdä ruokaa. Osa vangeista pääsee viikonloppulomille kotiin.

”Ennen avovankilavaiheeseen pääsemistä työskentelin vankilan sisällä ruoanjakelijana. Usein ruoka oli pilaantunutta ja siinä oli esimerkiksi matoja. Onneksi en silloinkaan joutunut syömään sitä, sillä sukulaiseni toivat minulle ruokaa vierailupäivinä ja säästin sitä”, Sofia kuvailee.

 

Huonoimmassa asemassa ovat vangit, joiden paikka on pihamaalle sijaitsevan portin takana. Suurin osa Ilopangon vangeista kärsii tuomiotaan luottamusvaihetta suljetummissa oloissa. 

Tavallisella osastolla vangit viettävät päivänsä ympyränmuotoisessa aitauksessa. Aitaus on pieni ja vankeja niin paljon, etteivät kaikki mahdu sinne edes istumaan.

El Salvador on maailman väkivaltaisin ei-sotatilassa oleva maa, ja kaikki sen vankilat ovat ylikansoitettuja. Ahtaus on vankiloissa arkipäivää.  Ilopango sijaitsee noin neljänkymmenen kilometrin päässä maan pääkaupungista San Salvadorista.

”Minun noin 20 neliömetrin kokoisessa sellissäni on 55 vankia. Kaikille ei riitä sänkyjä, vaan osa nukkuu lattialla sänkyjen alla ja jotkut jopa vessassa”, kertoo petoksesta tuomittu Gloria Maria Aguirre, 50.

Tuomiot ovat El Salvadorissa tavallisesti pitkiä ja suurin osa vangeista kärsii vähintään 8-10 vuoden vankeusrangaistusta. Tilastojen mukaan naisia rangaistaan samoista rikoksista El Salvadorissa pidemmillä tuomioilla kuin miehiä.

Myös rikosten tutkinta on maassa puutteellista.  Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kaltereiden takana on satoja, ellei tuhansia syyttömiä.

Aguirrekin tuomittiin omien sanojensa mukaan perusteettomasti.

”Olen syytön, eikä minua vastaan ole edes todisteita.”

Abortista 50 vuoden tuomio

El Salvadorissa aborttilainsäädäntö on yksi maailman tiukimmista, ja abortin tekemisestä voi saada jopa 50 vuoden vankeustuomion. Abortti on kielletty kaikissa olosuhteissa, myös silloin, jos nainen on raiskattu tai raskaus uhkaa hänen henkeään.

Lainsäädäntö ei kuitenkaan ole sama kaikille.

On julkinen salaisuus, että kalliit yksityisklinikat tehtailevat abortteja naisille ilman jälkiseuraamuksia. Siksi lainsäädäntö koskettaa erityisesti köyhintä kansanosaa, joilla ei ole varaa kalliisiin lääkärimaksuihin.

Naiset voidaan tuomita abortista myös vankilaan, vaikka he olisivat saaneet keskenmenon.  Keskenmenon syy tutkitaan aina, ja lääkärillä on valta määritellä se tahallaan aiheutetuksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan El Salvadorissa keskenmenon vuoksi vankilassa on tällä hetkellä ainakin 17 naista. Lukumäärä voi todellisuudessa olla suurempi, sillä abortiksi katsottu keskenmeno voi tuoda naiselle tuomion harkitusta murhasta.

Tuomiot abortin tekemisestä ovat ankaria, yleensä vähintään 20 vuotta. Harkituksi murhaksi katsottu keskenmeno voi tuoda naiselle jopa 50 vuoden tuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet El Salvadorin hallitukseen aborttilainsäädännön lieventämiseksi, toistaiseksi kuitenkin tuloksetta.

Vuonna 2016 ihmisoikeusjärjestöt tekivät El Salvadorin parlamentille lakiesityksen, joka sallisi abortin äärimmäisissä tapauksissa. Abortti sallittaisiin, mikäli nainen on tullut raskaaksi raiskauksen seurauksena, raskaus vaarantaisi äidin hengen tai naisella olisi kohdunulkoinen raskaus.

Lakiesityksen läpimenoa pidetään kuitenkin epätodennäköisenä, sillä suurin osa kansanedustajista vastustaa aborttia.

Myös YK on vedonnut El Salvadorin hallitukseen aborttilainsäädännön muuttamiseksi. Sen mukaan aborttilaki on ihmisoikeuksien vastainen ja abortin tai keskenmenon vuoksi vankilaan tuomitut naiset tulisi vapauttaa.

Abortista tai keskenmenosta saatu vankilatuomio tarkoittaa naiselle usein perheen hylkäämäksi tulemista. Lapsen murha on katolaisessa El Salvadorissa pahin rikos, johon nainen voi syyllistyä. Tuomitun perheelle se tarkoittaa suurta häpeää.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja toimittaja Maija Salmi kertovat Ilopangon naisista kuvin ja sanoin Maailma kylässä -festivaalin Taiga-lavalla la 27.5. klo 16-16.30.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!