14-vuotias indonesialainen tyttö omissa häissään morsiammena, ympärillä vieraita
Pakkoavioliitot ovat etenkin kehitysmaiden maaseudun ongelma. Kuvan 14-vuotias naitettiin samanikäiselle pojalle Mataramissa, Nusa Tenggaran provinssissa Indonesiassa. Kansainväliset järjestöt pitävät pakkoavioliittoja orjuutena, samoin kuin pakkotyötäkin.
Kuva: Armin HariUN Photo

Avioliittokin voi olla orjuutta

Orjuustilastoihin sisällytettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna myös pakkoavioliitto.

Teksti: Mimosa HedbergKuva: Armin HariKuvatoimisto: UN Photo

LyhyetIhmisoikeudetTasa-arvo

Maailmassa oli vuonna 2016 arviolta 40,3 miljoonaa nykyaikaisen orjuuden uhria, kertovat YK:n kansainvälisen työjärjestö ILO:n ja Walk Free Foundation -järjestön tuoreet tilastot. Näistä ihmisistä lähes 25 miljoonaa teki pakkotyötä ja yli 15 miljoonaa eli pakkoavioliitossa. Joka neljäs orjan asemassa elävistä ihmisistä oli lapsia.

Järjestöt ovat huolissaan ilmiön laajuudesta, sillä YK:n mukaan vain 63 000 orjuuden uhria raportoitiin viranomaisille samaisena vuonna.

Ensimmäistä kertaa tänä vuonna myös pakkoavioliitto sisällytettiin lukuihin. Walk Free Foundationin tutkimusjohtajan Fiona Davidin mukaan on epäselvää, miksi pakkoavioliitot on aiemmin jätetty huomiotta datan keruussa.

”Jos ihminen myydään avioliittoon ja hän joutuu tekemään ilmaista kotityötä vailla seksuaalista itsemääräämisoikeutta, se ei useimmiten ole mitään muuta kuin orjuutta, johon on lisätty avioliiton etiketti”, David sanoo Guardian-lehden mukaan.

25 miljoonasta pakkotyötä tekevästä ihmisestä 16 miljoonan uskotaan raatavan yksityisen sektorin palveluksessa. Lähes viisi miljoonaa tekee pakotettua seksityötä ja päälle neljä miljoonaa valtion tukemaa pakkotyötä esimerkiksi maatalouden parissa.

Kuvassa Maailman Kuvalehden toimitussihteeri Mimosa Hedberg

Mimosa Hedberg

Kirjoittaja on Maailman Kuvalehden toimitussihteeri.