Näkökulmat

Oikeutta tuleville sukupolville

Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat sekä maailman toisella puolella asuvien ihmisten, että tulevien sukupolvien elämään, ja suurimmillaan koko elämän edellytyksiin, toteaa Elina Hirvonen kolumnissaan.

Kuusi portugalilaista lasta on päättänyt haastaa useita Euroopan maita oikeuteen ympäristön tuhoamisesta. He ovat keränneet joukkorahoituksella noin 30 000 euroa käynnistääkseen oikeusjutun Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Lapset perustelevat päätöstään sillä, että ilmastonmuutos vaikuttaa ennen kaikkea heidän sukupolvensa, ja tulevien sukupolvien elämään. Silti heillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen liittyviin päätöksiin.

Lasten projekti on huikea. Se osuu suoraan demokratian, yhteiskunnallisen keskustelun, kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien ja koko maapallon tulevaisuuden ytimiin.

Edustuksellisissa demokratioissa kansallisvaltioiden äänestyskelpoiset ihmiset valitsevat päättäjät hoitamaan asioitaan. Samalla tämän hetken taloudelliset ja poliittiset päättäjät tekevät monissa maissa päätöksiä, joiden seuraukset vaikuttavat paljon kauemmas kuin oman maan tai oman sukupolven ihmisten elämään.

Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat sekä maailman toisella puolella asuvien ihmisten, että tulevien sukupolvien elämään, ja suurimmillaan koko elämän edellytyksiin. Siitä huolimatta näillä ihmisillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa tehtäviin päätöksiin.

Mitä tapahtuu, jos maailman lapset seuraavat portugalilaislasten esimerkkiä?

Monissa osissa maailmaa tilanne näkyy jo kouriintuntuvalla tavalla. Esimerkiksi ilmastonmuutos on kiihtynyt pitkälti maailman rikkaimpien maiden tuottamien päästöjen takia. Silti sen seuraukset näkyvät, ja ovat näkyneet jo vuosia, dramaattisimmin maailman köyhimmissä maissa. Afrikasta Eurooppaan suuntautuvan siirtolaisuuden taustalla on osittain ilmastonmuutos, jonka seurauksena elämän edellytykset ovat vaikeutuneet monilla alueilla. Myös monien maailman konfliktien taustalla vaikuttaa kamppailu vedestä ja viljelemiseen sopivasta maasta.

Vaikka nämä yhteydet ovat tiedossa, ne eivät ole toistaiseksi näkyneet sen paremmin päätöksenteossa ja vaikutusmahdollisuuksissa kuin päätösten seurausten jakautumisessakaan. Päätöksiä, joiden vaikutukset ulottuvat valtioiden ja sukupolvien rajojen yli, tehdään yhä kansallisvaltioiden sisällä. Ja lyhytnäköisten päätösten seurauksista kärsivät rajuimmin ihmiset, joilla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta vaikuttaa niihin.

Portugalilaisten lasten oikeusjuttu on konkreettinen pyrkimys tarttua tähän epäkohtaan.

Mitä tapahtuu, jos Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ottaa portugalilaisten lasten oikeusjutun käsiteltäväkseen? Mitä tapahtuu, jos maailman muut lapset seuraisivat portugalilaisten lasten esimerkkiä? Miten maailma muuttuisi, jos päätöksentekijät eivät voisi sivuuttaa tulevien sukupolvien etua?

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!