Kuvassa lumikenkäileviä ihmisiä kuvattuna ylhäältäpäin
Vuoden 2017 vuosikokouksessa Tankavaarassa väliaikaohjelmana oli lumikenkäilyä. Vuoden 2018 vuosikokous järjestetään toukokuussa Utsjoella.

Saamelaisnuoret ­eivät pelkää puhua

Nuorisojärjestöt voivat sanoa asiat suoremmin, Saamelaisnuoret ry uskoo.

Teksti: Sinimaria Halonen

LyhyetVähemmistötJärjestötoiminta

Suomen Saamelaisnuoret ry eli Suoma Sámi Nuorat syntyi 26 vuotta sitten nuorten saamelaisten tarpeesta tulla kuulluksi.

”Nuorisojärjestön turvin pystymme sanomaan monesti asiat suoraan turhia hienostelematta”, varapuheenjohtaja Ida-Maria Helander sanoo.

Järjestö ottaa kantaa saamelaisia koskevaan politiikkaan ja julkiseen keskusteluun. Ilkeää puhetta saamelaisista Helanderin mukaan riittää.

”Koska yhteisömme on pieni, tuntuu, että saamelaisista saa puhua aika rajustikin, jopa henkilötasolla. Yritämme puuttua tällaisiin tilanteisiin. Monesti saamelaiset esitetään mediassa mielensä pahoittajina.”

Hiljattain järjestö on puhunut paljon saamelaiskäräjälain, erityisesti vaalikelposuutta koskevan pykälän muuttamisen puolesta. Järjestön mielestä niin sanottu lappalaispykälä rikkoo saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

”Tällä hetkellä saamelaiskäräjät ovat vain lausuntokone, jolla ei ole todellisuudessa valtaa. Saamelaiskäräjiä pitää kuulla, mutta se ei vielä tarkoita, että sitä kuunneltaisiin.”

Vaikuttamistyön lisäksi Suomen Saamelaisnuoret ry järjestää seminaareja, pikkujouluja, peli- ja käsityöiltoja. Se tarjoaa myös mahdollisuuden osallistua erilaisiin poliittisiin ja urheilu- ja saamelaistapahtumiin.

”Tärkeintä on se, että nuoret voivat kohdata muita saamelaisnuoria”, Helander sanoo.


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!