Artikkelikuva

Keinoillallisia nälänhätään? – Teknologia mullistaa myös kehittyvät taloudet

Miten 3D-tulostus vaikuttaa ruokaturvaan? Entä sotimiseen? Miten innovaatiot pelastavat tai tuhoavat? Kurkistimme kristallipalloon maailman köyhimpien maiden näkökulmasta.

Tehtaiden tuho

3D-tulostus mullistaa paljon. Pienillä ja isoilla tulostimilla voidaan tulevaisuudessa valmistaa monenmoisia asioita puhelimista ihmisten elimiin. Jos käyttöesineiden valmistus siirtyy suurista tehtaista ja köyhistä maista lähemmäs kuluttajia, voivat köyhät maat olla pulassa. Mistä siis töitä, jos perinteinen tapa teollistumisen kautta jää unholaan?

Lohkoketju – valtion tuho?

Hajautettu ja luotettava lohkoketjuteknologia (joka on esimerkiksi Bitcoinin takana) voi ainakin teoriassa tehdä valtiosta osin tarpeettoman. Ei tarvitse kaupanvahvistusta eikä valtion ylläpitämää maarekisteriä, jos kaupat kirjataan lohkoketjuun. Etenkin köyhissä valtioissa, joissa luottamus on kortilla, se saattaa olla tervetullutta. Mutta kaikkea lohkoketju ei ratkaise. Jos joku haluaa varastaa auton tai ajaa köyhät mailtaan, ei uhria paljon lämmitä, että myös lohkoketjun mukaan niin ei olisi saanut tehdä.

Keinoillallinen nälänhätään?

Laboratorioissa keinolihaa valmistava The Cultured Beef Project uskoo, että lihassoluista valmistettava lihasmassa voi olla vastaus nälänhätään. Toiset taas kehittelevät maitoa ja juustoa, jotka on tehtailtu labrassa täysin oikeanlaisista maitoproteiineista, mutta ilman eläimiä. Näiden valmistus on ainakin valmistajien mukaan ekologisempaa kuin perinteisten maitotuotteiden, joten osansa maailman ruokaturvaan nekin voivat tuoda.

Kaikille sähköä

Vain alle puolella ihmisistä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on tänään sähköä. Tämä tulee muuttumaan. Etenkin paikallisesti käytettävä aurinkovoima halpenee, ja osa maista sähköistää itsensä ilman kansallista, raskasta sähköverkkoa. Kotitalouksilla aktiivisen, valoisan ajan lisääntyminen vaikuttaa moneen: lapset voivat tehdä läksyjä, aikuiset töitä tai sivistyä.

Tiedon valo ja kissavideot leviävät ympäri maailmaa.

Kaupat voivat pysyä auki. Katsotaan televisiota ja pidetään ruokia kylmässä. Ja sähkövalo tekee tyhjäksi pilke silmäkulmassa annetun tyypillisen vastauksen suureen lapsilukuunkin: afrikkalaisissa kylissä kuulee toisteltavan, että kun on pimeää ja tylsää, ei iltaisin ole muutakaan puuhaa kuin tehdä lapsia.

Lennokkitoimitukset

Ruandassa ja Tansaniassa lennokit toimittavat verta sairaaloihin ja toiset lennättävät hiv-testejä Malawissa. Tulevaisuudessa dronet voivat mullistaa lääkekuljetusten lisäksi myös maataloutta: kylvää, lannoittaa ja kastella. Lennokeista on myös apua tiedon hankinnassa. Niillä näkee kuivat alueet, väestöntiheyden ja totuuden siitä, onko sissiarmeija oikeasti häädetty jostain pois, niin kuin hallitus ehkä sanoo.

Etälääkäri, etäkonsultti, etäopettaja

Säätiedotukset ja maataloustuotteiden hinnat voi jo tarkistaa kännykästä, vaikka olisi Tansanian maaseudulla. Kun yhteydet paranevat, lisääntyvät etäpalvelut. Eläinlääkärit ja kasvien tutkijat voivat antaa lausunnot taudeista, samoin ihmisiä hoitavat lääkärit potilaistaan. Paljon aikaa säästyy myös etäkokousten ja etäopetuksen lisääntyessä.

Kaikille netti

Maailmaan tulee kolmisen miljardia uutta netin käyttäjää 2020-luvun loppuun mennessä, valtaosa heistä nykyisiin kehitysmaihin. Tiedon valo ja kissavideot leviävät siis ympäri maailmaa. Avoimempi tiedonvälitys ja ihmisten helpompi yhdistyminen tekevät diktaattorien elämästä tukalampaa ja tuovat ihmisille koko joukon palveluja, pankeista lähtien. Yleensä tiedon saatavuus johtaa myös parempaan hallintoon, piristyvään talouteen, perhekokojen pienentymiseen ja yleisesti parempiin oloihin.

3D-aseet

Teknologia ei ole vain siunaus. Jo nyt Yhdysvalloissa keskustellaan siitä, miten 3D-tulostettujen aseiden kanssa pitäisi toimia. Voi olla, että ne kielletään. Mutta jos niiden tekeminen on helppoa ja edullista, voi hyvin kuvitella, että epävakaissa maissa niitä tullaan tekemään, lakipykälistä viis.

Robotti pitelee salkkua

Vievätkö robotit työt?

Jo ennen 3D-tulostuksen valtakautta ihmisten työt voivat hävitä tehtaista. Miksi maksaa edes pieniä palkkoja etelän ihmisille, jos robotti ja tekoäly tekevät saman kotimaassa? Robotit maksavat itsensä takaisin ennen pitkää, ja firmat säästyvät kuljetuksilta ja turhauttavalta säädöltä. Köyhien maiden käyntiin lähtenyt teollistuminen saattaa tyssätä automatisaatioon.

Varaosia tulostimesta

Samalla kun 3D-tulostus voi uhata töitä, se voi myös helpottaa monien köyhien ahdinkoa. Sambiaan lahjoitettiin 1970- ja 1980-luvuilla pari sataa Sisu-merkkistä kuorma-autoa. Ne alkavat olla käyttöikänsä päässä, eikä varaosia tahdo löytyä. Mutta Sisut ja muut laitteet syrjäseuduilla voivat saada uuden elämän varaosien tulostuksen ansiosta.

Superruokaa

Tästä voi olla montaa mieltä, mutta geneettisesti muokatut kasvit voivat tehdä ihmeitä ruokaturvalle monissa maissa. Tehoton maatalous on suuri este kehitykselle. Entä jos kasvit eivät kuolisikaan tauteihin ja ruokkisivat nälkäiset? Luultavasti osa maista aikoo ainakin kokeilla geneettistä muokkausta.

Talo uppoaa veteen

Ilmastonmuutos

Puhdas vesi vähenee, sadot tyrehtyvät, tulvat kiusaavat ja ihmisjoukot lähtevät liikkeelle. Ilmastonmuutos koettelee pahiten niitä maita, joilla on huonoimmat mahdollisuudet sopeutua siihen. Ilmastonmuutos voi pyyhkiä teknologian edutkin tieltään.

Väestönkasvu

Suurimmassa osassa köyhääkin maailmaa väestönkasvu on hidastunut. Afrikan väkiluku tosin kaksinkertaistuu seuraavan parinkymmen vuoden aikana. Se on hurja haaste, mutta myös mahdollisuus: syntyy paljon työpaikkoja ruoantuotantoon, palveluihin ja infrastruktuurin kehittämiseen.

Tuntematon innovaatio

Teknologian kehitys on luonteeltaan sellaista, että tässä maalaillut ennustukset tuskin kattavat suurimpia mullistuksia, joita maailma kohtaa. Kaikki nämä ovat mahdollisia polkuja, mutta samalla tavalla kuin 1980-luvulla ei osattu ennustaa, miten internet mullistaa maailman, emme osaa nyt ennustaa, mitä kiihtyvät innovaatiot saavat aikaan seuraavien 20 vuoden aikana. Jotain tapahtuu ja isosti, mutta lopulta vain aika näyttää, mikä mullistava innovaatio maailmaa kohta ravistelee.

Öljy halpenee ja aurinkovoima yleistyy

Jos ihmiskunta onnistuu pyristelemään irti öljyn, hiilen ja maakaasun käytöstä, se voi tarkoittaa suurta tulonmenetystä niille maille, jotka näitä tuottavat. Joka tapauksessa öljyn hinta laskee, kun aurinkovoima edistyy ja ihmiset siirtyvät sähköautoihin.

Toisinajattelijoille voi tulla kuumat olot, jos salainen poliisi voi tunnistaa heidät taivaalta käsin missä vain.

Tämä voi olla katastrofi joillekin kansantalouksille, mutta toisaalta se voi pakottaa ottamaan kansan huomioon nykyistä paremmin. Yksi niin sanotun resurssikirouksen kulmakivi nimittäin on, että öljyraha on päättäjille niin helppoa, ettei veroja maksamattoman kansan kitinää tarvitse kuunnella. Tai sitten heikentyvät diktatuurit ajautuvat kaaokseen, kun lahjusrahat loppuvat.

Kaiken näkevä isoveli

Kasvojentunnistus voi helpottaa älypuhelimen käyttöä, mutta se voi olla ilkeämielisen hallituksen käsissä varsin pelottava valvonnan väline. Kiinassa kehitetään esimerkiksi kansalaisten pisteytystä eri mittareiden mukaan. Toisinajattelijoille voi tulla kuumat olot, jos esimerkiksi salainen poliisi voi tunnistaa heidät taivaalta käsin missä vain.

Reilumpi vai tylympi maailma?

Teknologia voi helpottaa ihmisten elämää, ja teoriassa voisi käydä niin, että koneet tekevät ruokaa ja työtä sillä aikaa, kun ihmiset loikoilevat rannalla ja sivistyvät kirjoja lueskellen. Mutta voi käydä niinkin, että rikkaat maat ja ihmiset keräävät teknologian hyödyt (ja asuvat huviloissaan Marsissa), ja köyhät jäävät nuolemaan näppejään. Se on ihmiskunnan poliittinen päätös.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!