Artikkelikuva
Emma Vepsä

Peukalokyydillä Tallinnasta Teheraniin

Peukalokyydillä matkustavan Emma Vepsän uutuuskirja Tie Teheraniin on mukaansatempaava matkakertomus, joka osoittaa, että maailma on parempi paikka kuin poliitikot ja uutisotsikot antavat ymmärtää.

Kirja. Tammikuussa 2015 valokuvaajatoimittaja Emma Vepsä liftasi Moskovasta Afganistaniin. Reissu oli hurja, mutta se ei suinkaan latistanut naisen menohaluja. Vuotta myöhemmin Vepsä löytää itseänsä Tallinnan laidalta seisoskelemasta peukalo pystyssä. Määränpäänä siintää tällä kerralla Teheran.

Vepsän mukana myös me mukavuudenhaluiset pääsemme tien päälle. Sutjakkaasti rullaavaan matkakertomukseen on dokumentoitu liki 7 000 kilometrin mittainen taival kokonaisuudessaan. 

Matka alkaa Via Balticaa pitkin Latvian ja Liettua läpi kohti Valko-Venäjää, Ukrainaa, Molodovaa, Romaniaa ja Bulgariaa. Turkissa viivähtämisen jälkeen matka jatkuu Iraniin, Teheraniin, ja ennakkosuunnitelmasta poiketen Persianlahdelle saakka.

Vepsä kuvaa tarkasti liftausetapit ja -tekniikat sekä liftaajan autoonsa ottaneet kuskit. Usein matka taittui rekan kyydissä, ja menopelistä riippumatta melkein aina miesten kuljettamissa autoissa. 

Kohtaamisia oli monenlaisia. Välillä juttu luisti vuolaasti, toisinaan kielimuuri esti sanoilla kommunikoinnin. Elekieli sentään toimi aina, ja yhteyttä toi myös musiikki, jota Vepsä guitalelellään soitteli. 

Vepsän liftausreissujen missiona on osoittaa, että ”suurin osa maapallon ihmisistä on ihan mukavaa porukkaa”. Valtioiden syntilistalla voi olla esimerkiksi ihmisoikeusloukkauksia, mutta on tärkeää muistaa, että valtio ei ole sama asia kuin sen kansalaiset. 

Vepsän tapaamat ihmiset ovatkin järjestään asiallisia, monet jopa mukavia. Paria seksin ehdottelijaa ja uhoavia poliiseja vaarallisempaa matkalaisen tielle ei osu.

Kirjassa kuvataan silti muutakin kuin kulkurielämän auvoa. Kyydin odottaminen kylmissään ja väsyneenä ei aina ole herkkua ja liftaamiseen kuuluva sosiaalisuuden pakko väsyttää. Hostelleissa ja sohvasurffaamisessa on niissäkin omat huonot puolensa. 

Reissuraportin lukeminen ei lipsahda puuduttavan puolelle, sillä Vepsä kietoo tekstiin mukaan tietoa eri maiden historiasta, poliittisesta tilanteesta, tavoista ja kulttuurista. Kiinnostavaa luettavaa ovat myös liftaamista koskevat pohdiskelut. 

Liftaaminen valitaan matkustusmuodoksi monista eri syistä. Yksi haluaa säästää rahaa, toiselle tärkeää on seikkailu ja vapauden tunne. Liftaaminen voi olla myös maailman parantamiseen liittyvä elämäntapa ja mahdollisuus yllättäviin kohtaamisiin.

Teoksen runsas kuvitus on hyvin yhteydessä tekstiin. Kuvat vaikkapa loskaisista tienpenkoista tai sinertävistä vuorimaisemista välittävät reissun vaihtelevat tunnelmat erinomaisesti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!