Artikkelikuva
Lentävät cholitat ottelevat ylpeästi perinteisessä vaatetuksessaan.

Vastarinnan historia vapaapainiringissä

Räikeää etnistä sortoa kokeneet cholitat ovat nyt astuneet yhteiskuntaan – ja osa heistä vapaapainirinkiin.

Muhkeat pollera-hameet, letitetyt hiukset, värikkäät shaalit ja knallihatut – näistä kaikista tunnetaan cholitat, Bolivian aymara- ja ketšua-alkuperäiskansan naiset.

Nykyään cholitat ovat yksi monimuotoisuuttaan juhlivan Bolivian symboleista, mutta aina näin ei ole ollut. Etelä-Amerikan siirtomaavalloituksesta lähtien cholitat ovat kohdanneet räikeää etnistä sortoa. Pitkään heillä ei ollut oikeutta äänestää, omistaa maata tai oppia lukemaan. He eivät myöskään päässeet moniin julkisiin tiloihin.

”Vielä kymmenen vuotta sitten oli mahdoton ajatella, että cholita voisi olla juristi tai toimittaja tai esiintyä televisiossa”, sanoo Maria Isabel Cordova, tunnettu cholita-aktivisti.

Vuosikymmeniä jatkuneen kamppailun tuloksena cholitat ovat nyt astuneet yhteiskuntaan. Urbaanien cholitoiden asuttamassa El Altossa on noustu jopa vapaapainirinkiin vastustamaan etnistä sortoa, rajoittavia stereotypioita sekä sukupuolittunutta väkivaltaa.

Lentävät cholitat, kuten painijoita kutsutaan, ottelevat ylpeästi perinteisessä vaatetuksessaan. 

Meksikolaiseen vapaapainiin nojaavassa lucha libre -tyylisessä painissa painottuvat ilma-akrobatia ja draaman ryydittämä hyvän ja pahan välinen taistelu. Oikeudenmukaisuus voittaa aina. Tämä lienee syy siihen, miksi cholita-painijoita rakastetaan: ottelu on läpileikkaus cholitojen historiaan ja osoittaa, kuinka sorto käännetään ylpeydeksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!