Artikkelikuva
Tiina Reunasella on riittänyt tekemistä tontillaan Gambiassa. Tässä tekeillä on katos hänen puutarhaansa. Kuva Reunasen arkistoista.

Dokumenttikuvaaja kuunteli intuitiotaan ja päätyi rakennuttamaan talon Gambiaan

Tiina Reunanen lähti krokotiiliunen innoittamana Gambiaan. Nykyään hän asuu siellä puolet vuodesta.

Köyliöläissyntyinen Tiina Reunanen, 60, oli editoimassa Intiassa kuvaamaansa dokumenttia, kun krokotiileja alkoi yhtäkkiä ilmestyä hänen elämäänsä. Hän kohtasi niitä unissa, kotikadullaan kummallisten tavaroiden kaupan edessä ja sukulaisten matkakertomuksissa. 

Asia vaivasi siinä määrin, että Reunanen alkoi tutkia kaikkea mahdollista krokotiileihin liittyvää tietoa. Vastaan tuli kaikenlaista krokotiilien biologisista ominaisuuksista salaliittoteorioihin maailmaa hallitsevista liskoihmisistä.

Erityisen kiinnostavia olivat krokotiileihin liittyvät animistiset uskomukset. Niihin perehtyessään Reunanen näki Google-hakujensa tuloksissa toistuvasti pienen Länsi-Afrikassa sijaitsevan valtion, Gambian.
 

”Kun vaistot sanovat, että olet oikealla tiellä, niin kaikella on tapana järjestyä.” 

Kulttuurialan monitoimijana uransa tehneellä Reunasella on elämänsä aikana ollut tapana innostua asioista ja lähteä rohkeasti toteuttamaan niihin liittyviä projekteja. Esimerkiksi Sinuhe egyptiläisen lukemisesta alkanut innostus vei hänet useaksi kuukaudeksi Egyptiin taideprojektin pariin. Kyse on ollut eräänlaisesta intuitiosta, joka on ilmennyt voimakkaana kiinnostuksen tunteena ja usein syntynyt lukemisen seurauksena. 

”Kun vaistot sanovat, että olet oikealla tiellä, niin kaikella on tapana järjestyä. Saatat olla kiinnostunut jostain asiasta ja alat opiskella sitä. Yhtäkkiä voitat arvasta rahat lentolippuun ja pääset matkustamaan kiinnostuksen kohteeseesi. Intuition ja kohtalon mennessä samaan suuntaan on elämä helppoa”, Reunanen sanoo. 

Mitkään Reunasen aiemmista intuitioista eivät kuitenkaan ole mullistaneet hänen elämäänsä samalla tavalla kuin se, joka vei hänet krokotiilien perässä Gambiaan. Sieltä hän lopulta osti tontin, jonne rakennuttamassaan talossa asuu nykyisin puolet vuodesta. 

Kartalla Gambia on erikoisen näköinen suikale, joka työntyy Länsi-Afrikan rannikolta Senegalin sisään. Maan rajat seuraavat Gambia-jokea, jota Britti-imperiumi piti siirtomaa-aikana hallussaan Ranskan miehittämän Senegalin keskellä. 

Joen keskeisyys alueella näkyy paikallisissa uskomuksissa, joissa krokotiilit ovat merkittävässä asemassa. Reunasen alkuperäinen projekti Gambiassa oli kuvata uskomuksia käsittelevä dokumentti.

Kuvaukset veivät hänet Kachikallyn krokotiililammelle, jossa hän sai kuulla selityksen Suomessa näkemilleen krokotiiliunille ja -merkeille. Lammenhoitajan mukaan hän kuului krokotiilien klaaniin, jonka muut jäsenet olivat lähettäneet unet kutsuakseen hänet klaaninsa pariin. 

”Lammenhoitajan olemus muistutti vakavuudessaan Paavo Lipposta, joten asialle ei kelvannut naureskella. Otin tiedon vastaan kunnioittavasti, vaikka en olekaan elämäni aikana huomannut itsessäni muita krokotiilin ominaisuuksia kuin sen, että tykkään mielettömästi vedessä olemisesta.”
 

“Olen kasvanut maaseudulla luonnon keskellä ja uskonut aina, että eläimet, puut ja kasvit ovat jollain tavalla hengellisiä olentoja.”

Gambian muinaisilla animistisilla uskomuksilla on paljon yhteistä Suomessa ennen kristinuskoa vallinneiden uskomusten kanssa. Eläimistä riippuvaiset kansat ovat antaneet niille uskomuksissaan hengellisiä ominaisuuksia. 

Nykyään gambialaisten uskonnollinen elämä painottuu islaminuskoon, jota yli 90 prosenttia kansasta seuraa. Monissa paikoissa vanhat uskomukset ovat kuitenkin jääneet elämään sen rinnalle, ja ne näkyvät edelleen paikallisessa elämässä.

Reunasta on esimerkiksi varoitettu pitämästä tontillaan mustaa kissaa, sillä ihmiset voivat sen takia luulla häntä rikolliseksi. Mustan kissan avulla voi nimittäin tehdä näkymättömäksi muuttavan taikuuden, jota varkaat käyttävät hyväkseen. 

Reunanen pitää itseään hengellisenä ihmisenä, mutta ei kuulu mihinkään järjestäytyneeseen uskontokuntaan. Animistiset uskomukset ovat hänelle luontainen kiinnostuksen kohde. 

“Olen kasvanut maaseudulla luonnon keskellä ja uskonut aina, että eläimet, puut ja kasvit ovat jollain tavalla hengellisiä olentoja. Sen takia minun on ollut helppo integroitua gambialaiseen ajatteluun.” 

Tiina marabout-tietäjän ja avustajien kanssa
Reunanen tapasi muun muassa Dragon-nimisen marabout-tietäjän (toinen oikealta) kuvatessaan dokumenttiaan vuonna 2011. Mukana olivat myös avustajat. Kuva Reunasen arkistoista.

Tonttinsa Reunanen hankki jo ensimmäisellä vierailullaan Gambiassa. Saatuaan dokumenttinsa valmiiksi hänellä oli kaksi viikkoa aikaa ennen paluulentoaan. Eräs paikallinen mies kertoi tietävänsä myytävänä olevan tontin. Se sijaitsi keskellä pöheikköä, mutta oli jollain tapaa vastustamaton.

Intuitio otti taas ohjat, ja Reunasen noustessa lentokoneeseen oli urakoitsija jo rakentamassa Reunasen suunnittelemaa taloa.  

Talo valmistui parin vuoden aikana Reunasen tehdessä Helsingissä Jakomäki-aiheista dokumenttia. Siitä lähtien hän on viettänyt syksyt ja talvet Gambiassa.
 

”Gambia on ehdottomasti hyväntuulisin valtio, jossa olen matkustanut.”

Päätös ei ole kaduttanut. Reunanen kokee sopeutuneensa hyvin Gambian maaseudulle, jossa elämänrytmi asettuu valoisan ja pimeän ajan mukaan ja ihmiset ovat rentoja ja huumorintajuisia kuin vanhojen Suomi-filmien maalaisväki.

Gambia tunnetaankin lempinimellä The Smiling Coast (hymyilevä rannikko). Lempinimen taustalla on tosin turistien houkuttelemiseksi 70-luvulla suunniteltu markkinointikampanja, mutta perätön se ei Reunasen mukaan ole. 

”Gambia on ehdottomasti hyväntuulisin valtio, jossa olen matkustanut. Senegalista tultaessa ilmapiiri muuttuu rajan ylittämisen jälkeen saman tien. Stressaantunut senegalilainen mentaliteetti päättyy kuin seinään, ja tilalle tulee gambialainen äärettömän ystävällinen ja iloinen ilmapiiri.” 

Omien kokemustensa perusteella Reunanen suosittelee intuition kuuntelemista ja voimakkaan kiinnostuksen seuraamista aina, kun se on mahdollista. 

”Kun intuitio käy äänekkääksi, sitä kannattaa kuunnella, vaikka turvallisuushakuisuus panisikin vastaan. Kokonaisuudessaan selviää vähemmillä vaurioilla, kun lähtee ajoissa esimerkiksi kurjistuvasta työpaikasta uusien projektien pariin.” 

Intuition seuraaminen on silti Reunasenkin kohdalla edellyttänyt oikeita olosuhteita. Aikanaan Egyptiin lähtemisen mahdollisti Helsingin taidemuseo, jolta hän sai palkkaa projektinsa toteuttamiseen. Gambiaan lähtiessäkin edellisten projektien tuotot mahdollistivat irtioton. 

“Olen tasajärkinen ihminen, jolla asunto- ja raha-asiat pitää aina olla kunnossa. Peruspaketti on olemassa ja sieltä käsin operoidaan.” 

Intuition kuulemiseen vaaditaan Reunasen mukaan riittävästi rauhaa. Sitä on ollut tarjolla Gambian maaseudulla, jossa hän onkin aina löytänyt jonkin projektin, josta innostua. Reunasen tontille on vuosien saatossa rakentunut muun muassa kanala ja sauna. 

”Olen harkinnut jääväni sinne jossain vaiheessa pysyvästikin, kun en vanhentuessani enää jaksa matkustaa edestakaisin. Pidän sitä miellyttävämpänä vaihtoehtona kuin laitoshoitoa Suomessa. Voi olla, että siellä kupsahtaa aikaisemmin heikomman terveydenhuollon takia, mutta siihen asti elämä on todennäköisesti antoisampaa.”

Reunanen kertoo lisää elämästään Gambiassa radio-ohjelmassa Saunani Gambiassa, joka on kuunneltavissa Yle Areenassa. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!