• 11.12.2023

    Ensin tappava kuivuus, heti perään vuosisadan tulvat – Afrikka puskee turvallisuuden näkökulmaa ilmastoneuvotteluihin, koska hätätila on päällä jo nyt

    Konfliktit ovat tiheimmillään siellä, missä haavoittuvuus ilmastonmuutokselle on suurin – eikä se ole sattumaa. Siksi Afrikan maat vaativat ilmastoturvallisuutta YK:n neuvottelupöytiin.

  • 17.11.2023

    “Dystooppisuus on osa mediakilpailua” – Maailmanlopun kuvat ovat täyttäneet ruudut ja valkokankaat, mutta kuka kuvittelisi toiveikkaan tulevaisuuden?

    Kulttuuriamme leimaa jatkuva tuhon odottamisen tila, sanoo mediatutkija. Nyt Etelä-Amerikasta ja Afrikasta nousevat liikkeet haluavat kuvitella toisenlaisen tulevaisuuden.

  • 13.10.2023

    Sukupuolten tasa-arvoa vastustava antigender-liike vahvistuu, kykeneekö Suomi vastaamaan uusiin uhkiin? – “Venäjä käyttää tasa-arvon kysymyksiä hybridivaikuttamisen välineenä”

    Tasa-arvon taantuessa yhä useampi maa on lähtenyt ajamaan feminististä ulkopolitiikkaa. Suomessa on luotettu vahvaan tasa-arvon brändiin, eikä feminismistä ole haluttu puhua. Mutta riittääkö se, vai jääkö Suomi jälkeen muutoksen edessä?

  • 25.9.2023

    Pulaa lääkkeistä, hinnat pilvissä ja Euroopan sisäinen pakolaisaalto – Ilmastonmuutoksessa on kyse turvallisuudesta, ja näin se voisi näkyä Suomessa

    Ilmastonmuutos ei ole vain ympäristöongelma vaan turvallisuuskysymys. Se ravistelee toimitusketjuja ja kiristää maiden välisiä suhteita. Siksi Suomessakaan ei voi käpertyä lintukotoon, asiantuntijat varoittavat.

  • 5.9.2023

    Ihmiskunta on aina seilannut kohti uutta, mutta nyt meiltä on kadonnut horisontti – ”Emme elä suuren kehityksen aikaa vaan päinvastoin”

    Kun Neuvostoliitto hajosi, historian sijaan loppui tulevaisuus, sanovat tulevaisuustutkijat. Nykyään ei enää odoteta parempaa huomista, vaan tulevaisuutta pelätään. Mitä tapahtui kyvyllemme kuvitella uutta ja miten se saadaan takaisin?

  • 13.6.2023

    Tatami, puuamme ja mochi-kakkuja – Pukkilassa sijaitsee ainutlaatuinen pala Japania

    Suomen ensimmäinen ja ainoa japanilainen majatalo Yado Oikawa saa vierailijan unohtamaan, että on Suomessa. Kokonaisvaltaiseen kokemukseen kuuluu kylpemistä, ruokaa ja aktiviteetteja.

  • 6.6.2023

    Aromuunit kamppailevat kielensä ja kulttuurinsa säilymisestä: “Olen peloissani, mitä lapsilleni jää jäljelle”

    Säilyykö oma kieli ja kulttuuri seuraavalle sukupolvelle? Balkanin aromuuneilla on takanaan synkkä historia, eivätkä kaikki haluaisi tunnustaa heitä omaksi kansakseen vieläkään. Nyt aromuunit tahtovat näyttää, että he ovat yhä täällä eivätkä aio kadota.

  • 3.5.2023

    Synnytyskoneista politiikan pelinappuloiksi – Albaniassa naisilla ei vieläkään ole ääntä, ja siksi tasa-arvon sanoma uhkaa vääristyä: “Feminismi on ase äärioikeiston käsissä”

    Neljä viidestä albanialaisesta naisesta on kokenut kotiväkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Aiemmin tilanteeseen oli mahdoton puuttua, sillä maasta puuttui tasa-arvon työkalu. Nyt pioneeri Liri Kuçi tuo feminismiä Albaniaan.

  • 15.3.2023

    Jättivoitto Balkanin luonnolle: Euroopan viimeinen villi joki Vjosa suojellaan

    Balkanille halutaan kolme kertaa nykyistä enemmän patoja. Paikallisten mukaan se olisi kuolonisku alueen luonnolle. Vastarinta tuotti tulosta, kun Albaniassa tehtiin ainutlaatuinen suojelupäätös: Vjosa-joki julistettiin kansallispuistoksi.

  • 13.3.2023

    Tyrskyjen vuolemat kalliot, punaiset puumökit ja Suomen vanhin toiminnassa oleva majakka – Utön saari tarjoaa vierailijalle seikkailun tuntua

    Kaipaatko meriseikkailua? Suomen eteläisin saari Utö voi olla seuraava matkakohteesi. Saarelta löytyy tunnelmallinen punamökkinen kylä ja hulppea satoja vuosia vanha majakka. Saarelle pääsee vuodenajasta riippumatta helposti lautalla.