Artikkelikuva
Jasmine Singhin mukaan elämään tulee enemmän rakennetta, kun talouden ja tulevaisuuden hallinta on omissa käsissä.

Nuoret naiset heräsivät sijoittamaan: ”Poikavauvoille avataan enemmän arvo-osuustilejä kuin tyttövauvoille”

Epävarmassa maailmassa kannattaa ennakoida. Pia-Maria Nickström, Jasmine Singh ja Matleena Inget haluavat tehdä tulevaisuudessa vapaasti rohkeita valintoja. Sijoitusten turvin se voi olla mahdollista.

Jasmine Singh, 27: ”Nopeatempoisuus ja lyhyen ajan tuotot vetävät kryptoissa puoleensa”

Opiskelee maisterin tutkintoa Lappeenrannan kauppakorkeakoulussa

Sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin ja kryptovaluuttoihin

“Kiinnostuin sijoittamisesta jo varhain. Olin tuolloin alaikäinen, joten pyysin vanhempia ostamaan minulle Nokian osakkeita 18-vuotissyntymäpäivälahjaksi perinteisten lahjojen sijaan. Pyytämäni osakkeiden arvo tippui pian yli 50 prosenttia. Se ei ollut paras aloitus, mutta pidin pääni kylmänä ja jatkoin sijoittamista. 

Aloitin pienillä summilla, 50-100 eurolla. Lueskelin sijoituskirjallisuutta ja uutisia. Ostin osakkeita ja rahasto-osuuksia. Potti kasvoi pikkuhiljaa.

Vuonna 2016 tutustuin kryptovaluuttoihin ystävien kautta. Aluksi se maailma tuntui abstraktilta ja kryptiseltä, mutta ystävät kertoivat korkeista tuottoprosenteista. Kryptovaluutoista saatavat tuotot olivat paljon parempia kuin perinteisillä sijoituksilla saatavat, joissa tuotto-odotukset ovat 3-8 prosentin luokkaa vuotuisesti.

Nykyään näen kryptovaluutoissa muutakin kuin korkeat tuottoprosentit. Minusta ne ovat taloudellisen vallankumouksen perusta. Kryptomaailma elää aivan omaa elämäänsä ja sitä on mahtava seurata. Toisin kuin perinteinen pörssi, se on aina auki, joten aika ajoin voi olla hektistä. Yhteisö on äänekäs ja keskustelee vilkkaasti.

Tavoittelen sijoittamisella hyvinvointia ja turvallisuutta itselleni ja läheisilleni.

Nopeatempoisuus ja lyhyen ajan tuotot vetävät kryptoissa puoleensa. Olen myös itse ollut valmis ottamaan riskejä. Olen hajauttanut sijoituksia laajasti, jolloin suuretkaan heilahtelut markkinoilla eivät tunnu pahoilta, vaan lähinnä mahdollisuuksilta. 

Sijoitustaipaleeni alussa minulla oli puhelimessa hälytyksiä, jotka ilmoittivat, kun markkinoilla tapahtui heilahduksia. Nykyään nukun yöni hyvin, enkä murehdi turhia. 

Tavoittelen sijoittamisella hyvinvointia ja turvallisuutta itselleni ja läheisilleni. Toivon, että voisin olla tulevaisuudessa taloudellisesti riippumaton. Saisin tehdä itselleni tärkeitä asioita. 

Kehottaisin kaikkia sijoittamaan ja tutustumaan aiheeseen. Elämään tulee enemmän rakennetta, kun talouden ja tulevaisuuden hallinta on omissa käsissä.”

Matleena Inget, 24: ”Sijoitukset tuovat valinnan vapautta ja turvallisuutta”

Matleena Inget harkitsi sijoittamista pitkään. Ingetille on tärkeää elää itselle tärkeiden arvojen mukaisesti.

Opiskelee vastuullista liiketoimintaa ja kestävää kehitystä Creative Sustainability -maisteriohjelmassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa

Sijoittaa indeksirahastoihin ja kestävän energian ETF-rahastoon. Säästää ASP-tilille ensiasuntoa varten.

“Kiinnostuin sijoittamisesta välivuotena lukion jälkeen. Muutin omilleni ja aloin hoitaa itse talouttani. Mietin raha-asioita ja tulevaisuutta eri tavalla kuin kotona asuessa. Kävin töissä viestintätoimistossa ja palkasta jäi ylikin. En kuitenkaan vielä uskaltanut ryhtyä toimeen. Harkitsin sijoittamista aika pitkään.

Vuonna 2019 rohkaistuin lopulta. Sijoitin muutaman satasen kuussa Nordnetin indeksirahastoihin. Se tuntui turvalliselta vaihtoehdolta. Kulut ja riskit olivat pienet.

Sijoitan pitkäjänteisesti. Se tarkoittaa kymmenien vuosien syklejä. En etsi nopeita voittoja vaan toivon, että voin varallisuuden turvin tehdä tulevaisuudessa omannäköisiäni ratkaisuja. Haluan elää arvojeni mukaisesti. Niiden perustana ovat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, luonnon- ja ilmastonsuojelu ja ihmisoikeudet.

Jos tulee joku isompi kriisi, selviän siitäkin.

Jos joskus tulevaisuudessa huomaan, ettei työni olekaan merkityksellistä, voin rohkeasti irtisanoutua ja etsiä muuta mielekästä. En ole riippuvainen ulkoisista tekijöistä tai työnantajista. Sijoitukset tuovat valinnan vapautta ja turvallisuutta. Jos tulee joku isompi kriisi, selviän siitäkin.

Tällä hetkellä opiskelijana tuloni ovat sen verran pienet, että sijoitan vain muutamia kymppejä kuussa. Ei siis tarvitse olla varakas, jos haluaa sijoittaa. Mutta ymmärrän hyvin, ettei kaikilla ole mahdollisuutta säästää tai sijoittaa. Tiedän olevani etuoikeutettu tässä suhteessa. Itselleni tärkeintä on nyt säästää ASP-tilille omaa asuntoa varten.

Käytän rahaa harrastuksiin ja ulkona syömiseen. Käyn salilla, juoksen ja joogaan. Kavereiden kanssa vieraillaan museoissa ja pelataan tennistä. Pyrin ostamaan second hand -vaatteita. Kuluttamisen oravanpyörään olisi tosi helppo hypätä. Houkutuksia on niin paljon. Balanssin löytäminen on vaikeaa, mutta yritän aina ajatella, mitä oikeasti tarvitsen. Mietin, että tekeekö joku juttu minut aidosti onnelliseksi tai iloiseksi.”

Pia-Maria Nickström, 27: ”Ajattelin, että sijoittaminen vaatii tuhansia euroja”

Pia-Maria Nickströmin sijoitukset tulivat tarpeeseen, kun rahat loppuivat kesken maailmanympärimatkalla.

Mimmit sijoittaa -yhteisön perustaja ja toimitusjohtaja

Sijoittaa vastuullisiin ETF-rahastoihin, osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin

”Olin 22-vuotias kauppatieteiden kandi, kun menin pankkiin rutiinitapaamiseen. Virkailija kysyi, olinko miettinut sijoittamista. Hämmennyin. Tililläni oli varmaan sillä hetkellä kymmenen euroa. Nolotti, mutta yritin vaikuttaa fiksummalta ja aikuisemmalta.

Ajattelin, että sijoittaminen vaatii tuhansia euroja. Pankki suositteli rahastoja, joten aloitin sadalla eurolla kuussa. Sijoituksille tulikin vuoden kuluttua tarvetta. Olin maailmanympärimatkalla, kun rahat loppuivat kesken reissun. Muistin rahastosijoitukset ja yllätyin, kun ne olivatkin säästetyn rahan lisäksi kasvaneet muutamalla kympillä. Raha oli siis tehnyt rahaa!

Hullaannuin sijoittamiseen. Siitä tuli hauska harrastus ja kerroin ilosanomaa kaikille. Vuonna 2018 perustin Mimmit sijoittaa -blogin. Halusin innostaa erityisesti nuoria naisia. Opiskeluaikojen sijoituskerhoissa oli lähinnä vain kundeja.

Toivoisin, ettei sukupuolesta tarvitsisi enää puhua sijoitusmaailmassa, mutta pakko vain on.

Nuoret naiset ovat miehiin verrattuna aliedustettuina pörssissä. Poikavauvoille avataan enemmän arvo-osuustilejä kuin tyttövauvoille. Naiset pitävät enemmän perhevapaita, joten eläkekertymä jää miesten vastaavista. Naisille maksetaan pienempiä palkkoja. Nämä ovat edelleen aika kylmääviä faktoja.

Toivoisin, ettei sukupuolesta tarvitsisi enää puhua sijoitusmaailmassa, mutta pakko vain on. Haluaisin, ettei yksikään keski-ikäinen nainen tulevaisuudessa harmittelisi, miksi kukaan ei kertonut minulle tästä aiemmin.

Mimmit sijoittaa -yhteisö on kasvanut nopeasti. Instassa meillä on 50 000 seuraajaa. Podcasteille kertyy 1,5 miljoonaa kuuntelukertaa.

Sijoitan pitkällä aikavälillä. Haen turvallisuutta ja vapautta. Sijoitukset ovat hätävara, jos firma tai duunit menevät tulevaisuudessa alta. Unelmiakin on. Haaveilen loma-asunnosta Portugalissa jonkin kauniin surffirannan läheisyydessä.

En ole huolissani sijoituksistani. Sijoitan rahaa, jota en tarvitse elämiseen. Esimerkiksi viime vuonna festareita ei järjestetty koronan takia. Ilman pandemiaa olisin käyttänyt rahaa pääsylippuihin ja pariin olueen. Nyt sijoitin saman summan kryptovaluuttoihin.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!